Entreprenörskap är som att flyga utan flygcertifikat

Jag har insett något om entreprenörskap. Något som i min mening är en av de största anledningarna till att många entreprenörer inte når så långt de vill – och skulle kunna. Det kommer att låta självklart när du hör det. Men chansen finns att du inte tänkt på detta tidigare.

Här är en analogi…

Om du vill lära dig att flyga är det förmodligen självklart för dig att du behöver ta flyglektioner, plugga teori och skaffa ett flygcertifikat. Och du börjar förmodligen i ett enkelt flygplan. Ett plan som är säkert och som byggts av experter som vet hur man gör.

Du skulle nog inte få för dig att köpa flygplansdelar och montera ihop dem själv. Och sedan när planet är precis är flygdugligt ta ombord några andra personer, ställa dig på startbanan, dra på gasen och hoppas att ni lyfter. Och låta passagerarna snickra vidare på de delar av planet som inte är klara.

Men ändå så är det så här de flesta som startar eget företag gör. De har oftast liten eller ingen praktisk erfarenhet av att starta bolag. Många har visserligen jobbat på ett stort bolag tidigare, det vill säga på ett flygplan som redan flyger.

Jag har själv erfarit det här och förstått att det är något helt annat att starta och köra ett litet företag än ett stort. Storbolagstänket och metoderna funkar sällan i mindre organisationer.

Många når inte sin fulla potential

Den som startar själv står inför uppgiften att bygga sitt företag, med en affärsmodell, organisation och arbetsprocesser som ska fungera. Dessa ska lyda motsvarigheten till aerodynamikens lagar – det vill säga grundläggande ekonomiska och marknadsmässiga principer som att säkra ett positivt kassaflöde och att göra en vinst.

Poängen jag vill göra är att många företagare och entreprenörer inte når sin fulla potential. Många lyckas få upp sitt flygplan i luften. Men det är en bräcklig farkost som flyger farligt nära trädtopparna. Minsta vindpust kan skapa en otrevlig krasch som det är svårt att repa sig ifrån.

Och det konstiga är att vi entreprenörer själva förväntar oss att vi ska kunna allt själva.

Här är min slutsats. Entreprenörskap är ett yrke. Det kräver kunskap och träning att bli vad jag kallar en Professionell Entreprenör. Och idag finns det i min mening alldeles för lite stöd för att kunna bli en bra entreprenör. Och då menar jag inte böcker, att prata med andra som driver bolag eller att gå en kurs. Jag menar att få konkreta arbetssätt och ”best practice” för hur du ska GÖRA saker i ditt bolag. Och konkret träning över tid för att din organisation ska kunna göra det i praktiken.

En flygklubb för entreprenörer

Det här är orsaken och drivkraften till att jag startat Certus Growth. Jag vill utmana sättet för hur vi lär oss att driva företag. Jag vill bidra till att så många egenföretagare och entreprenörer som möjligt kommer närmare sin potential. Min vision är att verktyg, metoder och arbetssätt ska finnas fritt tillgängliga för entreprenörer och att vi företagare hittar sätt att faktiskt lära av varandra. På riktigt.

För att fortsätta analogin till flygning. Jag har ett brinnande intresse av att kunna flyga. Och jag är själv på resan att träna. Jag är fullt medveten att det finns många som är mer erfarna piloter än jag. Men jag vet också att det finns många därute som delar kärleken till att flyga – som vill driva sitt eget företag och få den frihet de förtjänar. Jag vill skapa ”flygklubben” där alla som vill lära sig bättre entreprenörskap är välkomna att träna, lära sig och att flyga tillsammans.

Vill du vara med?

 

 

Lämna en kommentar 0 kommentarer