Måste vi ha en blogg?

Behöver vi verkligen en blogg? Vilken nytta gör inlägg på sociala medier egentligen?

Vi träffar ibland företag som är osäkra på vad de ska göra digitalt. Inte minst kan det vara svårt att hålla fast vid beslutade initiativ om man är osäker på varför de görs eller vad nyttan är.

Och visst kan du slösa tid och energi på digitala aktiviteter i onödan. Så frågorna är helt klart befogade.

Men, osäkerheten kommer till stor del från okunskap. Här rätar vi ut några vanliga missförstånd kring bloggen och hur den hänger ihop med resten.

More...

Folk hittar ju ändå inte till bloggen…

Nej, det är helt riktigt. I princip ingen kommer att läsa din blogg av sig själv bara för att du publicerar content där (så till vida du inte har riktigt bra SEO (sökmotoroptimering) men det är ett annat kapitel).

När du skrivit ett inlägg på bloggen så behöver du sprida det på något sätt, till exempel:

  • Gör inlägg på sociala medier med länk till ditt blogginlägg
  • Skicka mail till dina kontakter med länk till ditt blogginlägg

En blogg har alltså en annan roll än ”spridning”. Du kan tänka dig att bloggen är platsen där ditt content bor.

Hemsidan då?

En blogg ligger i regel på din hemsida och när du gör inlägg på bloggen så uppdateras hemsidan med nytt material. Detta material (content) gör att hemsidan rankas bättre av sökmotorer och ni har större chanser att synas i sökresultatet på exempelvis Google.

En blogg förbättrar således din hemsida.

Konverterande hemsida

Ett vanligt misstag är annars att överskatta hemsidans möjlighet att ge nya kontakter och försäljning. Många blir besvikna när de byggt ny hemsida och den ändå inte ger fler besökare och ingen fyller i kontaktformuläret för att bli uppringd…

De missar att hemsidan är en del av en helhet, där blogg, sociala medier-kanaler, epost osv. samverkar. Här kan du läsa mer om hemsidans roll i det digitala ekosystemet.

Kan vi inte lägga vårt content direkt på sociala medier?

Content brukar ofta ha formen av text – artiklar. Att lägga en hel artikel i ett inlägg på Facebook eller LinkedIn gör att inlägget blir väldigt långt. Vill du sedan skicka samma innehåll via mail så måste du göra ett långt epostmeddelande, också.

Genom att publicera på bloggen så lägger du upp artikeln/bloggposten en gång och kan sedan enkelt sprida samma material på olika sätt.

På en blogg kan du också använda bilder, underrubriker, kursivering etc. så att texten blir aptitlig och enklare för läsaren att ta till sig.

Värt att nämnas i sammanhanget är att det finns en bloggfunktion på LinkedIn, LinkedIn Pulse. Där lägger du upp artiklar snarare än inlägg. Där kan du använda bilder, rubriker och annat precis som på en egen blogg. LinkedIn Pulse fungerar ofta bra för att få spridning på LinkedIn. Det är ett komplement till en egen blogg och har du ingen blogg så är LinkedIn Pulse ett bra sätt att börja.

Gör så här - utgå från bloggen

Det enklaste sättet att förstå det löpande arbetet är att utgå från bloggen, eller egentligen det content som tas fram för bloggen.

  1. Ta fram ett blogginlägg/artikel
  2. Publicera inlägget på er blogg
  3. Sprid:
    a)  gör ett kort inlägg på er företagssida på sociala medier, med länk till blogginlägget
    b)  gör ett kort epostmeddelande, en "teaser" med länk till blogginlägget, och skicka till era kontakter
  4. Få extra spridning genom att dina medarbetare gillar/delar inlägget på sociala medier – så sprids det i deras nätverk

När du lägger in webbadressen till din bloggpost på sociala medier så brukar inlägget plocka in bild, rubrik och text från bloggen, automatisk. Så här kan det se ut:

exempel sociala medier inlägg

4 anledningar till att konsult- och expertföretag behöver en blogg

Sammanfattningsvis, här är 4 orsaker till att bloggen är viktig för konsult- och andra expertföretag.

  1. De har nytta av att etablera sig som experter – content är ett av få sätt att visa vad ni kan.
  2. Säljcyklerna är långa så de vinner på att höra av sig regelbundet till sina kontakter – content ger er en anledning att höra av er.
  3. Innehållet behöver ha någonstans att bo för att det ska kunna användas effektivt.
  4. Blogginlägg ger innehåll till hemsidan vilket ökar chansen att ni syns i sökresultat.

Lämna en kommentar 0 kommentarer