Vad är social selling?

Ett begrepp som det talas allt mer om är Social Selling. Patrik Nordkvist förklarar begreppet i sin blogg på försäljningschefen.se. Här är en sammanfattning av hans inlägg.

Vad är social försäljning?

I USA har det pratats mycket om Social Selling under en tid. Och även i Sverige börjar vi höra begreppet allt oftare. Men vad innebär Social Selling eller social försäljning?

En av de största förändringarna inom försäljning och marknadsföring är användandet av sociala medier. Vi hör begrepp som Content Marketing, Social Marketing och Social Selling. Dessa hänger på många sätt ihop.

Samtliga tar avstamp i att man delar med sig av innehåll som till exempel blogginlägg, rapporter eller annan intressant fakta.

Det kritiska inom social försäljning är dock att få till en interaktion. Social försäljning är när säljaren använder sociala medier för att kommunicera och interagera med potentiella kunder. Det handlar om att skapa en dialog, där man diskuterar, svarar på frågor eller på andra sätt interagerar med läsaren.

Exempel:
Säljaren delar med sig av bra blogginlägg och annat intressant material på exempelvis Linkedin. Om innehållet är värdefullt och intressant så kommer följare att gilla och kommentera. Här börjar dialogen. Säljaren kan nu besvara kommentarerna och skriva mer om samma ämne.

Det här ger möjlighet att interagera med potentiella kunder och fortsätta dialogen på mail eller i personliga möten. På sikt kommer säljaren att bygga sin status bland kontakter och andra potentiella kunder eftersom det blir uppenbart att säljaren är väl insatt i de frågor hen delar med sig av.

På så sätt gör social försäljning att du kan skapa fler kontakter och få fler potentiella kunder. Och därför kan det fungera som ett utmärkt sätt att minska kallringandet. Istället skapar du möten och kontakter genom att tillföra värde till dina potentiella kunder.

Värt att notera är dock att social försäljning kräver långsiktighet. Du behöver dela med dig av innehåll på regelbunden basis för att bli framgångsrik med social försäljning.

——————

Här är Patriks originalartikel på försäljningschefen.se: Vad är social försäljning?

 

Lämna en kommentar 0 kommentarer