Experiment: ”Video först” för effektivare contentproduktion

Många upplever att det är svårt att få fram content. I den här bloggposten får du ta del av ett experiment. Vi testar huruvida video och AI kan bidra till effektivare contentproduktion.

Vår tanke är att video borde vara ett bra sätt att förlösa expertis och underlätta contentproduktionen. Detta genom att göra video först och sedan använda en AI-tjänst för att snabbt få fram en transkribering av innehållet.

Experimentets delar

Vi kallar experimentet ”video först” och det innehåller tre delar:

1. Inspelning av video utifrån semi-skriptat manus
2. Transkribering med hjälp av AI-tjänst
3. Bloggpost skriven från transkriberingen

Här nedan följer resultatet från varje del samt en utvärdering av experimentet.

1. Videoinspelning

David spelade in en fem-minuters-video. Förberedelsen bestod av att komma upp med idén för innehållet och att ta fram ett semiskriptat ”manus” i form av stolpar för huvudbudskapet.
2. Transkribering

För att slippa det tidskrävande arbetet med att skriva ner allt som sägs i videon så har vi testat att använda en transkriberingstjänst online. I detta fall har vi gjort transkriberingen med hjälp av ScriptMe.io.

Så här blev transkriberingen.

File name: Batch – Film 22.mp4
Transcriber: ScriptMe.io
Operator: Lotta Tegenmark
Date of transcription: Apr 09 2021

[00:00:01:01 – 00:04:43:23]
Speaker S1: David Tegen Mig kär igen och Välkommen tillbaka till lite behind syns jag tänkte bara egentligen rapportera från dagen jag har kört vid din spelning idag här för fullt. Jag tror i Öpir 20 2 videos idag. Resa på min utmaning här. Jag ska komma till hundra videos, tänkte jag och jag ligger på var nu har. 69 69 videosnuttar. Så tänkte jag egentligen bara ger lite tankar och lite behind e-zines inser inför mig känd för dig som intresserad av hur du kan använda video, hur du kan egentligen få en mer effektiv produktion av video eller börja komma igång och använda video så vidare. En tanke som vi ska prova nu som jag tror på rätt mycket. Det den adresserar den här utmaningen är väl inte om du som ser det här kanske skriver content av olika slag, bloggposter och annat, bara vi själva och få kunder, och det är en process som kan ta ganska mycket tid.

Oftast behöver du någon slags expert input. Det kan vara svårt att få tillgång till experter på företagen, vare sig de är konsulter eller om de är säljare, och det krävs mycket för att få till bra content helt enkelt. Så en sak vi ska testa här i dag är faktiskt använda. Det är ju så nu att mer och mer saker blir ju. Där kan vi använda AI för att göra saker bättre. Det vill inte säga. Det börjar komma tjänster i och för sig nu där man kan få ?ajj att skriva bloggposter annat, men de kanske inte är perfekta än så länge. Men vi ska testa en tjänst i alla fall där vi ska. Vi ska se om vi kan göra konceptet av det igen. En video först att istället för att jag sitter och skriver bloggposter eller synopsis, bloggposter och någon annan som är med och skriver gör ut dem så har vi gjort så här nu att vi spåna på content och så gör vi synopsis eller ser med skriptade eller då ibland skriptade.

Poster för video, men i mångt och mycket kan prata om här ganska fritt. Alltså, det här funkar om du har personer som ska stå framför kameran som är vana att berätta. Så det kan vara säljare, expert eller de med vana att utbilda, och du kan få dem att känna sig lagom trygga här. Då är det ganska lätt ändå att få ganska mycket video utan att göra alltför mycket förarbete. Du kan också utnyttja tiden, varit effektiv för jag kan på jag tror det vara. Idag körde jag från tio till tolv och då lyckades göra femton videos på två timmar. Det är rätt så bra då och det ska testa nu är att förlösa Content genom att jag först spela in en video. Att vi sen då använder den tjänsten. Nu finns säkert olika tjänster, men vi ska testa känns som ett skript. Det är en aha tjänst och med den så kan du skicka in en video. Jag tror att det tar tio minuter att transkribera en video på en timme ganska fort. Det får vi räkna ut att det tar. Kanske är det kostar 50 kronor per video att få egentligen ett dokument med en text. Det kan användas till flera saker man kan använder efter att texta videos videorna, så du slipper ha några som sitter och gör det manuellt. Ofta får du betala så mycket för det, men nu kan man då få det maskinellt så att säga. Men du får ju också ut en text massa, vilket gör att det är mycket lättare då att ge det till någon som skriver en skribent eller copywriter så att jag ber vänster inte vara med skrivprocessen lika mycket.

Jag har gjort min synopsis. Jag har pratat ut det här i många ord och det är stoffet är nog med underlag för att kunna skriva en artikel baserat på deras. Den kan göras ut i olika typer av bloggposter. Den kan man ju göra som en vanlig stor bloggpost. Man kan göra kortare, långt in eller sociala medier poster med den. Man kan plocka ut citat från den och så vidare. Det är lite om du följt Garvis så är det hans modell att man får ett mycket content från lite så att säga, så att det här är mitt tips för dagen att om ni ska komma med video att också fundera på hur video kan faktiskt vara ett sätt att förlösa content, låta experter prata om sina ämnen. Transkribera det och ge det sedan som text underlag till dem som skriver. Och då får man bort den här FLAC flaskhalsen där experterna måste sätta sig antingen skriva själva då eller då bli intervjuade satte det var tipset idag. Hoppas att det här ger dig lite inspiration och tips och så kommer jag återkomma med lite fler tips framöver.

3. Bloggpost från transkribering

Därefter testade vi att skriva en bloggpost utifrån transkriberingen. Här kan du läsa hur bloggposten blev.

Effektivare contentproduktion: Utvärdering av experimentet

Sammantaget tycker vi att det var ett lyckat experiment. Hela processen från innehållsidé till färdig bloggpost var tämligen smidig och tog kort tid.

David spelade in filmen i samband med inspelning av ett antal andra videos. Han gjorde synopsen och spelade därefter in videon på 5 minuter. Sedan behövde han inte vara med någonting i skrivprocessen.

Transkriberingen kostade ca 25 kronor och var väldigt enkel att få fram. Kvaliteten är dock inte den bästa. Delar av texten är närmast obegriplig så det går inte att använda texten rakt av. Kanske fungerar transkriberingstjänsterna bättre på engelskt tal.

Å andra sidan fick vi textmassa och expertinput att utgå från, vilket gjorde att det ändå gick snabbare att ta fram bloggposten jämfört med att börja från ett vitt papper.

Lämna en kommentar 2 kommentarer